ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Βραζιλία: Πάνω απο 90 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι - «Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο...»

Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία
Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία
ΑΡ

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία αυξήθηκε στους 90 καθώς περισσότεροι από 155.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Ο αριθμός των νεκρών από αυτό που οι αρχές αποκαλούν τη χειρότερη κλιματική καταστροφή που έπληξε ποτέ τη νότια Βραζιλία αυξήθηκε στους 90, μετά από σφοδρή βροχή που πλημμύρισε τεράστιες εκτάσεις της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, εκτοπίζοντας περισσότερους από 155.000 ανθρώπους και οδηγώντας στο κλείσιμο του κύριου αεροδρομίου στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι φωτογραφίες του αεροδρομίου του Πόρτο Αλέγκρε, έδειξαν ότι ο κεντρικός τερματικός σταθμός του είχε πλημμυρίσει πλήρως. Τουλάχιστον 361 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 131 αγνοούνται ως αποτέλεσμα αυτού που ο κυβερνήτης της πολιτείας Εντουάρο Λέιτε χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη κλιματική καταστροφή όλων των εποχών».

Περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι ζουν σε δεκάδες καταφύγια.

«Το κράτος αντιμετωπίζει μια κατάσταση που μοιάζει με πόλεμο», είπε ο Λέιτε στους δημοσιογράφους την Κυριακή, καθώς ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισκέφθηκε την περιοχή για να επιβλέψει τις προσπάθειες διάσωσης. «Αυτό είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα που θα μείνουν στην ιστορία», πρόσθεσε ο Λέιτε, ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 397 από τις 497 κωμοπόλεις και πόλεις της πολιτείας του.

Μία από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου, Πόρτο Αλέγκρε, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Γκουάιμπα. Η υδάτινη οδός έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 5,33 μέτρων το πρωί της Κυριακής – ακόμη υψηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια των ιστορικών πλημμυρών του 1941, όταν έβρεχε για περισσότερες από 20 συνεχόμενες ημέρες.

«Το Πόρτο Αλέγκρε έχει καταστραφεί, αφήνοντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη χωρίς την παροχή νερού, ηλεκτρισμού και τροφής», ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα O Globo, περιγράφοντας «μια θλιβερή κατάσταση άνευ προηγουμένου» στην πλημμυρισμένη πόλη των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο τοπικός δημοσιογράφος Ροντρίγκο Λόπες δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν να κωπηλατεί σε συνήθως πολυσύχναστους δρόμους με κανό, μπροστά από ένα πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο και τράπεζα. «Η σιωπή είναι εκπληκτική σε μια περιοχή που συνήθως είναι γεμάτη με κόσμο… και το μόνο που μπορούμε να ακούσουμε είναι ο ήχος του κουπιού. Η καρδιά του Πόρτο Αλέγκρε είναι πληγωμένη», έγραψε.

Τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη πολιτεία έχουν αποκλειστεί πλήρως, ενώ τα γήπεδα των δύο μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της περιοχής, της Γκρέμιο και της Ιντερνασιονάλ, βρέθηκαν επίσης κάτω απο το νερό, αναγκάζοντας τους συλλόγους να ζητήσουν διακοπή των αγώνων.

«Μην βγαίνετε στους δρόμους… μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο… Ολόκληρο το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ είναι χάος», είπε ο γραμματέας κρατικών μεταφορών Juvir Costella στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rádio Gaúcha. Σε ολόκληρο το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή που προκλήθηκε από μια εβδομάδα έντονων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μιλώντας την Κυριακή, ο κυβερνήτης είπε ότι δεν είναι η ώρα να αναζητήσουμε ενόχους ή να πολιτικοποιήσουμε την κρίση και ζήτησε ένα πακέτο ανασυγκρότησης όπως το «Σχέδιο Μάρσαλ» για να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως «μεταπολεμική» κατάσταση. Αλλά υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη ετοιμότητας της περιοχής για τις πλημμύρες και την αυξανόμενη οργή για τα πλήγματα που προκάλεσαν οι βροχές.

Το απόγευμα της Τρίτης, υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι τα νερά της πλημμύρας που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα της πολιτείας θα αρχίσουν σύντομα να μετακινούνται αλλού, βαλτώνοντας τις γύρω περιοχές από τις οποίες εκκενώνονταν οι κάτοικοι. Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν νέες καταιγίδες και ισχυρές βροχές στο νότιο τμήμα της πολιτείας.