ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι ράβδοι χρυσού πωλούνται σαν ζεστά κέικ στα παντοπωλεία της Ν. Κορέας

Ράβδοι, χρυσός
Facebook

Μια ποικιλία από ράβδους χρυσού σε μέγεθος νυχιού, βάρους μεταξύ 0,1 γραμμαρίων και 1,87 γραμμαρίων, είναι προς πώληση στα καταστήματα CU από τον Απρίλιο

Εκτός από το ράμεν και τα λουκάνικα, τα παντοπωλεία της Νότιας Κορέας έχουν ένα νέο δημοφιλές προϊόν, τις ράβδους χρυσού.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών της χώρας, CU, συνεργάζεται με την Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO) για να προσφέρει στους πελάτες μίνι ράβδους χρυσού, τις οποίες και πωλούν σαν ζεστά κέικ.

Μια ποικιλία από ράβδους χρυσού σε μέγεθος νυχιού, βάρους μεταξύ 0,1 γραμμαρίων και 1,87 γραμμαρίων, είναι προς πώληση στα καταστήματα CU από τον Απρίλιο. Μια ράβδος 1,87 γραμμαρίων πωλείται για 225.000 γουόν (165,76 δολάρια) και μια ράβδος 0,5 γραμμαρίων πωλείται για 77.000 γουόν.

Με τιμή 113.000 γουόν η καθεμία, οι ράβδοι 1 γραμμαρίου εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι μπάρες συνοδεύονται από συγχαρητήρια μηνύματα, ευχές γενεθλίων, ακόμη και σχέδια για τύπους προσωπικότητας.

Οι άνθρωποι στα 30 τους είναι πιο δραστήριοι στην αγορά ράβδων χρυσού, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 41% των συνολικών πωλήσεων από την κυκλοφορία τους, σύμφωνα με την εφαρμογή εμπορίου τηλεφώνου της CU Pocket CU. Όσοι είναι στα 40 τους αποτελούν το 35,2% των πωλήσεων, ακολουθούμενοι από άτομα που είναι σε ηλικία 50 ετών, με 15,6%. Οι 20άρηδες αντιπροσώπευαν το 6,8% όλων των πωλήσεων.

Η ζήτηση για ράβδους και κέρματα στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση σε 5 τόνους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εν μέσω ανόδου των τιμών του κίτρινου μετάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αυτή ήταν η πιο απότομη τριμηνιαία αύξηση για τις αγορές χρυσού στη Νότια Κορέα τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σημείωσε η WGC.

Κι άλλα παντοπωλεία πωλούν προϊόντα από χρυσό. Στην αλυσίδα ψιλικών καταστημάτων GS25 της Νότιας Κορέας, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν μικρές χρυσές γκοφρέτες από μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

«Συνήθως σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν το τοπικό νόμισμα υποτιμάται, η ζήτηση για χρυσά φυσικά κοσμήματα αυξάνεται, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις για ασφαλή καταφύγια», δήλωσε ο Heng Koon How, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, παγκόσμιας οικονομίας και έρευνας αγορών στο UOB.
Οι τιμές του χρυσού στην Κορέα έχουν εκτοξευθεί σε ένα ρεκόρ 456.000 γουόν (335,3 δολ.) ανά 3,75 γραμμάρια, ή 0,13 ουγγιά.

Το WGC διαπίστωσε αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό από νεότερες ηλικίες στην Ασία, ακόμη και όταν οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου κινούνται τα ιστορικά υψηλά.

«Πολλές ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα για πρώτη φορά», δήλωσε στο CNBC ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της WGC Global. «Είναι λογικό ότι πολλοί νεότεροι επενδυτές εξερευνούν τον χρυσό ως τρόπο διαφοροποίησης και προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων».

Οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, την Κίνα, αγόρασαν επίσης χρυσό, με τη συλλογή μικρών ποσοτήτων 1 γραμμαρίου σε γυάλινα βάζα να γίνεται τάση για τη νεολαία της χώρας. Η Κίνα οδηγεί επίσης την καταναλωτική ζήτηση για χρυσό, με τη χώρα να ξεπερνά την Ινδία το 2023 και να γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού κοσμήματος στον κόσμο.