MEDIA

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε το «Ζάρι» και την Μαρίνα Σάττι

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε το «Ζάρι» και την Μαρίνα Σάττι

Η Ελλάδα, με την Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «ZARI», θα εμφανιστεί στην 3η θέση του Β' ημιτελικού, στις 9 Μαΐου.

Ευνοϊκά ήταν τα σχόλια του BBC για το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι.

Γνωστό για τις «αιχμηρές» του κριτικές, το BBC δημοσίευσε έναν κατάλογο με τη λίστα των συμμετοχών και αναφέρθηκε στο «Ζάρι».

Συγκεκριμένα, ο ειδικός του BBC σε θέματα μουσικής, Μαρκ Σάβατζ, το κατατάσσει στη λίστα με τα «Τραγούδια Ethnomusical fusion», όπως τα χαρακτηρίζει.

«Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος, καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις για έμπνευση – παράγοντας για πολλά από τα αγαπημένα μου τραγούδια όσον αφορά στη σύνθεση. Η κορυφαία τιμή πηγαίνει στην Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, της οποίας το avant-garde κολάζ ήχου Zari αναμιγνύει παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες με τύμπανα, ρυθμούς reggaeton, σπασμένα φωνητικά και ένα σόλο σε μια αρχαία περσική πίπα που ονομάζεται ζουρνάς. "Θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο", δηλώνει, στον πιο δεικτικό στίχο της χρονιάς», γράφει ο Μαρκ Σάβατζ.

Απόψε ο 1ος ημιτελικός με την Κύπρο on stage

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena μεταδίδει απόψε στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) τον Α' ημιτελικό.

Τους δύο ημιτελικούς (7 και 9 Μαΐου) και τον τελικό (11 Μαΐου) θα μεταδώσει η ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό της Eurovision.

Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α' ημιτελικού.

Η σειρά εμφάνισης όλων των χωρών στον Α΄ ημιτελικό έχει ως εξής: Κύπρος, Σερβία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο.

Απόψε έχουν δικαίωμα ψήφου και θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους από τις «Big Five», η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επίσης θα παρουσιαστεί και το τραγούδι της διοργανώτριας Σουηδίας, οι οποίες προκρίνονται απευθείας στον τελικό της διοργάνωσης.

Η Ελλάδα, με την Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «ZARI», θα εμφανιστεί στην 3η θέση του Β' ημιτελικού, στις 9 Μαΐου.

Στον τελικό, στις 11 Μαΐου 2024, προκρίνονται απευθείας τα τραγούδια από τις «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία), καθώς και και η συμμετοχή της διοργανώτριας Σουηδίας, οι οποίες, για πρώτη φορά φέτος, θα παρουσιάσουν live τις συμμετοχές τους κατά τη διάρκεια των δύο ημιτελικών.